Copyright 2023 - Custom text here
 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

11/04/2023

Кандидатстването за Най-добър работодател 2023 започна 

Биляна Манолова част от престижното жури на наградите

 

Започна кандидатстването във водещите награди за най-добър работодател - Career Show Awards 2023. Престижните награди отличават компании от различни сектори в над 80 категории, насочени към работодателската марка. Заместник-председателят на Българо-испанска търговска камара г-жа Биляна Манолова е част от престижното жури, което оценява кандидатурите на компаниите.

 

Петото издание на Career Show Awards става витрина за проекти и стратегии за развитие на работодателската марка, привличане, задържане и ангажиране на служителите. Акцент и през тази година е създаването и поддържането на благоприятна и стимулираща работна среда.

 

“За нас е изключителна чест, че г-жа Биляна Манолова прие поканата ни да бъде част от екипа на журито в Career Show Awards 2023. Винаги се стремим да си партнираме с професионалисти на високо ниво, които могат да допринесат за развитието на работната среда у нас. Благодарни се, че имаме подкрепата и оценката на такъв професионалист!”, споделя Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

 

Тазгодишното издание на бизнес наградите за най-добър работодател е предвидило допълнителни категории, съобразени с изменящите се условия на работа, приоритети и ценности на служителите. Сред новите категории, в които работодателите могат да представят разработените стратегии, с които отговарят на новата работна действителност, са:

 • Стажантска програма
 • Програма за млади родители
 • Referral програма
 • Co-working инициатива и др.

 

Категориите в група “HR услуги” от своя страна дават възможност на всички доставчици, работещи за създаването на по-добра работна среда в компаниите, да разкажат повече за себе си. Компании, предлагащи фирмени обучения, подбор на персонал, HR софтуери, храни и напитки за офиса, застраховки и други допълнителни придобивки могат да се включат представяйки услугите си.

 

Кандидатстването за най-добър работодател в Career Show Awards 2023 може да направите на страницата на наградите - careershow.bg/awards

 

 

 

27/03/2023

„Повече Испания в България и повече България в Испания“ 

През изминалата седмица се проведе първия по рода си проект, организиран от компанията BE GREAT SERVICE, наш член, която е специализирана в пътувания на високо ниво.
Испанската делегация водена от Алексей Андреев, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, Росио Васкес, почетен консул на Република България в Андалусия, Испания и Мария Янчева, Стив Мадрид бяха посрещнати на Летище София от изпълнителния директор Хесус Кабаейро и Биляна Манолова, зам.председател на Българо-испанска търговска камара.
Под надслов „Повече Испания в България и повече България в Испания“ в продължение на три дни над 200 испанци, включително специализирани журналисти, власти, членове на дипломатическия корпус, важни бизнесмени, дори хора на изкуството като Мария дел Монте посетиха най-атрактивните места в столицата София и Рилски Манастир.
На 25 март в гранд хотел „Милениум“ се проведе първото издание на “Spanish Fashion Sofia”, а голямата звезда беше световноизвестната дизайнерка Агата Руис де ла Прада, която представи пред отбрана публика последните си творения. Дамата е истинска аристократка – трета маркиза на Кастелдосриус и баронеса на Санта Пау. Освен мъжка, дамска и детска мода, тя предлага керамика, играчки, обувки, гримове. Бутиците й са в Мадрид, Барселона, Париж, Милано, Ню Йорк, Порто и Майорка, присъства в над 140 страни. По случай 30-тата годишнина от първото си модно шоу откри и фондация.
Сред ексклузивните гости на специалната испанска гала бяха Флоренсио Санчидриан, световен посланик на иберийския хамон. Гостите опитаха от най-добрата шунка в света за 2023 „Ibericos Casa Lucas“, нарязана от самия шеф. Най-добрият кортадор е рязал хамон за сватбеното тържество на принцовете на Австрия, на състезания от Формула 1, за Барак Обама, крал Хуан Карлос, Рафаел Надал, Робърт де Ниро, Ал Пачино, папа Франциск, Силвио Берлускони, Тони Блеър, Джордж Буш, Ричард Гиър. По рано заедно с бизнесмена Антонио Идалго от фирмата Casa Lucas представиха иберийската шунка в Дворец Врана където домакин бе Н.В. Симеон II. За гала вечерите по време на престоя бяха предлагани бели и червени вина от испанската винарна Емилио Моро.
 
 
 
 

15/03/2023

Бизнес форум "Испания може. може ли и България?

Българо-испанска търговска камара заедно с Либерален институт за политически анализи проведе форум на тема: Национален план за възстановяване -  испанския опит и тяхното практическо приложение  в усвояване средствата от Фонда- „Испания Може. Може ли и България?“ на 6-ти март, в Гранд Хотел София с начален час 10:00.

Испания е първата страна от Европейския съюз с одобрен План за възстановяване (NEXT GENERATION EU) и първата получила средства от Фонда за възстановяване. Европейската комисия определи Испания като икономика, която ще расте най-много през 2023 г.

Събитието имаше за цел да представи пред българската аудитория испанския опит в привличане на инвеститори, използвайки средствата по Плана чрез Стратегически проекти за икономическо въздействие и трансформация (PERTE).Това е нова фигура от стратегически характер с висок компонент на публично-частното партньорство, която насърчава уникални проекти със значителна движеща сила на растежа, заетостта и конкурентноспособността  като целта ѝ е да допринесе за гъвкаво и ефективно управление на средствата и да подсили тези проекти, които ясно допринасят за трансформацията на испанските компании.

Специалното участие в събитието взеха: FRANCISCO  FONSEC MORILLO, Професор по международно публично право и международни отношения, университета във Валядолид(Instituto Universitario de Estudios Europeoc), Президент на Кастилския и Леонски съвет на Европейското движение(Movimiento Europeoc). Над 35 години (1986- 2021) работи в европейски институции- бил е Съветник на Генералния Секретар на Европейската комисия по мониторинг; Зам. Генерален Директор и Директор на дирекция “Правосъдие“  и дългогодишен директор на Представителството на Европейската комисия в Испания  и ALFONSO GONZALEZ FINAT Строителен инженер, съветник, Испанска асоциация на енергийните компании (ENERCLUB), съветник на държавния секретар на енергетиката за политиките на ЕС. Заместник в Административния съвет на „Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER)“, назначен лично от Съвета на министрите на Европейския съюз. Директор и началник на отдел, както в енергийния, така и в транспортния сектор в Европейската комисия.

Испанските лектори представиха испанския План за възстановяване, трансформация и устойчивост като подчертаха, че въпреки, че Испания е първата европейска страна с одобрен план по Европейския фонд NEXT GENERATION EU още през 2020 г. и е получила първия транш през декември 2021 г. има не малко проблеми по усвояването на средствата. Въпреки това, няма съмнения относно огромния ефект от възможности да бъдат използвани тези средства като основен инструмент за възстановяване на испанската икономика и за мобилизиране на публични и частни инвестиции. Двамата участници апелираха към българските отговорни институции  и към българското общество да продължат да работят по изпълнение на българския план, защото всяко забавяне може да доведе до загуба на възможност да се усвоят толкова ценни средства, отпуснати от Европа.

Специални гости на събитието бяха Н.В. Цар Симеон ІІ , Мигел Ейне, Първи секретар Испанско посолство в българия , Огнян Герджиков, бивш служебен министър - председател, представители на Министерство на икономиката и индустрията .
В първият панел министър Пеканов, заедно с испанците Франсиско Фонсека Морийо и Алфонсо Гонзалес Финат и представители от бизнес мрежата на Камарата дискутираха испанският опит по отношение на ПВУ. Модератор бе журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов.
Вторият панел беше с практическа насоченост и в него взеха участие Мария Янчева, търговско аташе в Мадрид, СТИВ Испания и адв. Галин Попов, изпълнителен директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки и модератор Зинаида Златанова, бивш правосъден министър.
Със специалната подкрепа на ETEM Gestamp, Weiss Profil, Асоциация на търговците на нехранителни стоки и страхотните български вина от винарска изба Братя Минкови.
 
 
 

10/03/2023

Инвестиционен бизнес форум, Барселона, Испания 

Изминалата седмица (27.02-02.03.2023) протече много интензивно за Българо-испанска търговска камара. Като партньор на Българска Агенция за инвестиции участва в бизнес форума в гр. Барселона, Испания с насоченост към секторите „Биотехнологии“ и „Химическа индустрия“ , който имаше за цел да представи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред заинтересовани представители на бизнеса, в съчетание с провеждане на персонални срещи за привличане на инвеститорски интерес. Заместник-председателя наКамарата, г-жа Манолова отправи приветствени слова в откриващия панел като отбеляза, че основната ни цел като организация е да привличаме все повече испански компании да инвестират в България, да пренесат или разширят своите производства. Манолова изтъкна, че във връзка с предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС камарата, впартньорство с испански търговски камари, организира събития за представяне на потенциала на двете страни. По този начин, заедно имаме волята да увеличим и да уголемим търговските и бизнес връзки, допълни тя. Зам. председателя напомни, че през втората половина на тази година предстои испанското председателство , като изтъкна, че то ще протече през "най-бурния момент в историята на ЕС". Войната в Украйна е предизвикателство, което застрашава ценностите на Европа, и приоритетните оси ще бъдат запазването на единството, солидарност, политическо лидерство, за да успеем да защитим Европа и да дадем най-доброто, каза още Манолова.
Участие във форума и делегацията взе и нашият член от Попов, Арнаудов и партньори, Емилиян Арнаудов.
И още поредица от срещи и визити заедно с българския Био Клъстър Health & Life Science Cluster, Инвест София и Българска Телеграфна Агенция 
MWC Barcelona - MWC Barcelona е най-голямото и влиятелно събитие за екосистемата за свързаност. За всеки глобален мобилен оператор, производител на устройства, доставчик на технологии, продавач, собственик на съдържание и всякакъв интерес към бъдещето на технологиите. Десетки хиляди висши ръководители от най-добрите световни компании, международни правителства и новаторски технологични бизнеси се събират на MWC Barcelona, ​​за да вземат решения.
 
Eurecat- EURECAT е основният технологичен център на Каталуния в Испания и е резултат от интеграцията от 1 май 2015 г. на най-важните каталонски технологични центрове: Ascamm, Barcelona Media, BDigital и Cetemmsa. Освен това през 2016 г. още два технологични центъра се присъединиха към EURECAT: Технологичен център за хранене и здраве (CTNS) и Технологичен център за композити (CETECOM).EURECAT предоставя на индустриалния и бизнес сектора различни технологии и усъвършенствана експертиза, предлага решения за техните иновационни нужди и повишава тяхната конкурентоспособност в динамична среда.EURECAT съчетава опита на над 500 професионалисти, генерирайки годишен доход от €38 милиона.Новият център обслужва над хиляда предприятия, участва в над 100 национални и международни R&D&i стратегически проекти на високо ниво и има 73 международни патента и 9 технологични компании. Състои се от осем центъра в Каталуния и още един в Латинска Америка (Бразилия).  
 
BioCat - Biocat е организацията, която защитава екосистемата на науките за живота и здравеопазването в Барселона/Каталуния, един от най-бързо развиващите се центрове за иновации в Европа. Стратегията ѝ обхваща: 1) повишаване на международната осведоменост за екосистемата за привличане на инвестиции и компании в Биорегиона; 2) ускоряване на трансфера на технологии и растежа на бизнеса за разширяване на екосистемата; 3) привличане на таланти и разработване на програми за обучение за повишаване на уменията на професионалистите от общността .
 
Port Tarragona - Пристанището на Тарагона се намира в уникален геостратегически анклав. Това е едно от петте най-големи пристанища в Испания и едно от най-важните в Европа. Разполага с широка гама от специализирани съоръжения с 11 километра докове, 20-метрово газене, хладилни складове, складове, кейове, силози, контейнерен терминал с капацитет за 1,5 милиона TEU и интермодален железопътен терминал (La Boella) за трафика на стоки с национален и международен произход и дестинация. Пристанището на Тарагона има директни услуги до и от 46 държави чрез редовни морски линии, свързващи го с 60 пристанища по света. Той обработва повече от 32 милиона тона товари годишно. Той е лидер в трафика на селскостопански храни и енергия и референтно пристанище за химически продукти в Южна Европа.
 
AEQT -Химическата бизнес асоциация на Тарагона (AEQT) е създадена през 1977 г. с цел да представлява целия химически сектор на Camp de Tarragona и Terres de l'Ebre, най-важният в Южна Европа. В момента AEQT се състои от 34 референтни компании в химическия сектор в международен план, разположени в северните и южните райони на Тарагона и с присъствие в общините Тарагона, Канонха, Реус, Вила-сека, Константи, Ел Морел, Mafumet, Perafort-Puigdelfí, Tortosa и Flix.
 
INL - International Iberian Nanotechnology LaboratoryМеждународна иберийска нанотехнологична лаборатория, разположена в Брага (Северна Португалия), учени и инженери от цял ​​свят работят в силно интердисциплинарна среда и се стремят да превърнат INL в световен център за внедряване на нанотехнологии, адресиращи големите предизвикателства пред обществото .INL  е основана от правителствата на Португалия и Испания съгласно международна правна рамка за извършване на интердисциплинарни изследвания, внедряване и артикулиране на нанотехнологии в полза на обществото.Изследователските и технологичните дейности са фокусирани върху шест клъстера: здравеопазване, храна, енергия, околна среда, ИКТ и бъдещи нововъзникващи технологии, които се допълват взаимно и осигуряват база за интердисциплинарни взаимодействия между нашите изследвания.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22/11/2022

ЗАЩО АЗ филмът- кауза на Христо Порязов

На 21 ноември в световния ден на възпоменаването на жертвите от пътно транспортни произшествия се прожектира в кино "Влайкова" филма "Защо аз" на режисьора Христо Порязов. Филмът е по действителен случай и е посветен на войната по пътищата. Чрез него авторът цели да призове зрителите към отговорност и уважение към останалите на пътя, както и към изразяване на несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат с всеки изминат километър, като само за първите три месеца на 2022-ра са загинали 99 души в над 1100 катастрофи.  

Христо Порязов намира начин да изрази несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране, като заснема лентата. Тя има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

След прожекцията се проведе разговор с екипа на продукцията и се изнесоха данни за жертвите на войната у нас. Всяка година при катастрофи в България загиват над 30 деца - това е цял един клас. Деца, убити от пияни и или дрогирани шофьори, често и от родителите си, качили се зад волана след употреба на упойващи вещества. За последните три години при пътно-транспортни произшествия у нас са загинали над 1 700 българи, а ранените са над 24 000 души.

В този ден официално стартира и набира съмишленици #КаузаЖИВОТ, която обединява много хора с големи сърца, фирми, институции и неправителствени организации, чиято цел е с общи усилия да предотвратим войната по пътищата, да възпитаме ново поведение у водачите, да поискаме адекватен контрол от органите на реда и не на последно място - безопасна среда за шофьорите.

Сред гостите на прожекцията бяха Николай Найденов, Зам.министър на транспорта, Комисар Радослав Начев, началник КАТ София, Владимир Тодоров, Председател на Българската асоциацияна пострадалите от катастнрофа, Любка Маринова, говорител на КАТ София, Биляна Манолова, Зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Красимир Георгиев, Председател на Асоциация за квалификация на автомобилите, представители на Министерството на вътрешните работи, Прокуратурата и др. 

Филмът бе представен на 14 октомври 2021  в централата на фондация AISGE, Мадрид в Испания.

 

 

18/11/2022

Среща на Министъра на икономиката и индустрията и испанския бизнес у нас

На 17-ти ноември в Националния дворец на културата (НДК) се поведе среща на испанския бизнес у нас с министъра на икономиката и индустрията , Никола Стоянов, който отчете испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания. По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании, които са разкрили над 3 000 работни места. Секторите, в които са съсредоточени, са туризъм, хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и др. „Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави”, подчерта министър Стоянов. Той цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1,7 млрд. евро за 2021 и бележи ръст от 35%. “Данните са повече от добри, но целта е да говорим не само за успехите, които постигате, но и за трудностите, които срещате. Вратата ми е винаги отворена за компаниите в българската икономика и се надявам заедно да търсим решенията за гарантиране на икономически ръст”, каза още Никола Стоянов. Основните теми, проблеми и въпроси, които засегнаха участниците бяха публично-частното партньорство, е-фискализацията, срокове за разрешителни, предвидимост и подкрепа за цените на електроенергията в производствения процес, довеждаща инфраструктура, гъвкави индустриални зони отговарящи на търсенето,устойчивост и стимули. В срещата взеха участие над 20 испански компании.

Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

 

 

11/10/2022

Програма Valladolid Consolida 

В периода 5-6 октомври 2022г. в гр. Валядолид, Испания се проведе издание по програмата CONSOLIDA. Това е безплатна програма за МСП в  град Валядолид , разработена от Камарата на търговията, промишлеността и услугите на Валядолид и CEOE Валядолид и финансирана от Градския съвет на Валядолид чрез Агенцията за иновации и икономическо развитие на стойност 994 000 евро. Програмата е формулирана чрез Агенцията за иновации и икономическо развитие, която има за цел да насърчава иновациите като платформа за генериране на проекти за диверсификация и икономическа устойчивост на Валядолид, както и двигател за инициативи, които благоприятстват възможностите за работа, задържане и привличане на таланти във Валядолид, внедряване и поддържане на нови индустриални, търговски и обслужващи дейности и консолидиране и развитие на местната бизнес структура. Някои от нейните линии на действие оказват подкрепа на предприемачи и малки предприятия, които търсят и формулират сътрудничество с всички бизнес икономически и социални агенти, така че да съживят икономическата и социална структура. Ключовите оси на програмата са: Преформулиране стратегическите цели въз основа на новата ситуация, която е резултат от вътрешния анализ и условията на околната среда; Подготвяне стратегически план, съобразен с диагнозата и предложените стратегически цели, като въведе необходимите промени в рамките на възможностите на всяка от компаниите; Актуализиране на знанията и подобряване на управленските умения на предприемача и неговите сътрудници относно инструментите за управление, достъпни за МСП; Обучение в дигитални умения на персонала и дигитализацията на компаниите; Подготвяне компанията за нейното отваряне към нови национални пазари (продукт географски) и международен; Участие в съвместни предложения за насърчаване на мрежи за сътрудничество, които да действат главно върху системата за производство на местни стоки и услуги, както и маркетинг и дистрибуция в международен контекст.

На церемонията по откриването, която се проведе в централата на Агенцията за иновации и икономическо развитие, присъстваха Чаро Чавес, съветник по иновациите, икономическото развитие, заетостта и търговията на градския съвет на Валядолид; Анхела де Мигел, президент CEOЕ Valladolid; Хавиер Лабарга, вицепрезидент на камарата на Валядолид и Кристина Рамирес, генерален директор на Vitartis. По време на речта си Чаро Чавес, съветник по иновациите, икономическото развитие, заетостта и търговията на градския съвет на Валядолид, подчерта решителния ангажимент на програмата „Consolida“, с инвестиция от почти един милион евро, която помага на компаниите в тяхната диагностика и стратегия, в тяхното обучение и в актуализирането на техните дистрибуторски процеси, тяхната цифрова трансформация и техните маркетингови планове. И винаги вземайки предвид решаващия лост на интернационализацията. „Укрепването на международните пазари е от ключово значение за успеха на нашите компании. От своя страна, президентът на CEOE Valladolid, Анхела де Мигел, подчерта, че тази програма е от голяма полза за компаниите във Valladolid, подчертавайки, че публично-частното сътрудничество е голяма стойност да помогнем на компаниите да се консолидират, да подобрят своите отчети за приходите и да им помогнат да продават извън границите на страната, като по този начин подобряват конкурентоспособността си.

По време на това издание имаше достъп до потенциални инвеститори, възможност за бизнес партньори и потенциални вносите на продукти. Бяха направени две визите до компании с иновативен продукт и висока стойност на инвестиции в автоматизиран и роботизиран процес на производство.

Българо-испанска търговска камара проведе срещи с Търговската Камара на Валядолид, CEOE Валядолид (част от Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) и Агенцията за иновации и икономическо развитие. Договорени бяха участия на български компании по програмата, както и бяха обсъдени предстоящи активности за испанските компании на българския пазар.

 

 

23/09/2022

Fromago Cheese Experience 2022, Zamora,Spain

В периода 15-18 септември 2022г. в гр.Самора, Испания се проведе първият по рода си уличен панаир Fromago Cheese Experience 2022 , който го превърна в световна столица на сиренето.Общо 730 щанда, над 330 изложители разположени на 2.5 километра по улиците на стария град и около 1200 различни вида сирена, уникални кулинарни изживявания, презентации на продукти, конкурс Fromeliers и връчване на наградите Cincho, едни от най-престижните в страната“.Fromago имаше 26 дегустации, 8 шоукукинга на живо, 4 кръгли маси и повече от 20 презентации. Освен това децата се насладиха на 35 занимания, подготвени специално за тях.
По време на панаира бяха отчетени повече от 300 000 посетители и икономическо въздействие от около дванадесет милиона евро.
 
"Можем да направим нещата добре, когато публичните и частните институции се обеденят", заяви Президентът на провинциалния съвет на Самора, Франсиско Хосе Рекехо в речта си при откриването. На официалното отриване присъстваха министри, депутати и други институционални лица.
 

 

Fromago … Значението на думата „сирене“ на есперанто, език с универсално призвание. Fromago е иновативен междусекторен проект, който има за цел да позиционира Самора и Кастилия и Леон като референтно пространство за сектора на сиренето и овцевъдството на национално и международно ниво. В Fromago Cheese Experience ценностите на социалното включване също ще бъдат много присъстващи, особено към групите в най-неравностойно положение, с дейности, насочени специално към тях. Жените в селските райони, интеграцията между поколенията, уврежданията и маргинализацията ще бъдат приоритетни аспекти, върху които ще се работи напречно по време на извършваните дейности. Неговата приоритетна цел е да оцени значението на селското стопанство и животновъдството, като подчертае съответната роля на сектора на млечните продукти и сиренето като цяло и на сектора на овцевъдството в частност.

Diputación de Zamora,Zamora10, Caja Rural de Zamora, la Junta de Castilla y León, la Escuela Internacional de Industrias Lácteas, CEOE-Cepyme de Zamora, la Cámara de Comercio de Zamora, la Asociación Zamorana de Empresarios de Hostelería, el Ayuntamiento de Zamora, Ifeza и многобройни занаятчийските сирена и индустриалните компании в провинцията дадоха своя решаващ принос за осъществяването на проекта.

 

По време на изложението се проведе Търговска мисия на която чуждустранни вносители и предприемачи се срещнаха с производители на сирена от района. Проведоха се  двудневни работни срещи, както и посещение на производство. Президентът на Търговска Камара Самора, Енрике Оливейра приветства участниците в търговската мисия като сподели надеждата, че ще намерят необходимите продукти за да разширят своето портфолио, както и ще могат да си разширят мрежата от контакти. Ръководител на мисията бе Карлос Прието, Директор Дирекция Интернационализация и Търговия. 
Българо-испанска търговска камара бе партньор на Търговска Камара Самора.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

03/08/2022

Посещение на ETEM|Gestamp

На 02 август Българо-испанска търговска камара посети завода на ЕTEM Gestamp в София, България.

Визитата започна с обиколна на производствената база за алуминиеви части за автомобила като беше показана и вече започналото изграждане на допълнителното крило, част от планираната инвестиция. Очаква се през есента да стартира планираното разширение. То се прави основно за новия проект за Porsche, който е за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електрически платформи на компанията през следващите осем години. Производителят на алуминиеви изделия ЕТЕМ Gestamp ще вложи близо 120 милиона лева (60 млн. евро) в разширяване на фабриката си в България. Инвестиция ще отвори над 130 работни места за квалифицирани специалисти през следващите две години, като серийното производство е предвидено да започне през 2023 г.

Във втората част се проведе среща в която от една страна взеха участие Биляна Манолова, зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Мария Янчева, СТИВ Испания, търговското аташе към Посолството на България в Испания, Мадрид и Стамен Янев, член на Надзорния съвет на Българска Банка за развитие и от друга страна ръководството на Етем Гестамп съответно Емануел Фундукис, изпълнителен директор, Томас Пърнел, административен директор и Горка Оласо, старши оперативен мениджър.

Фокусът на срещата бе върху възможностите, които съществуват на институционално и партньорско ниво в полза развитието на гръцко-испанската инвестиция в България.

Общият бизнес тук между гръцкия производител на алуминиеви архитектурни системи "Етем България" и испанския производител на метални автомобилни компоненти Gestamp ( Gestamp Automoción, S.A. е испанска мултинационална група, посветена на проектирането, разработването и производството на метални автомобилни компоненти с над 100 производствени предприятия в 24 страни в Европа, Америка и Азия и 13 R&D центрове) започва преди три години, когато се създаде ЕТЕМ | Gestamp с фокус върху продуктите за автомобилната индустрия. Заводът произвежда различни профили и части за шасита, врати, системи за безопасност и управление на катастрофи, както и елементи за батерии и крепежни елементи за електрически автомобили. Клиенти са водещи производители като BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. 

 

 

 

12/07/2022

Последен шанс за кандидатстване за най-добър работодател

Наближава крайният срок за кандидатстване във водещите награди за най-добър работодател Career Show Awards 2022. До 29 юли компаниите могат да избират от над 70 категории, отличаващи работодателската марка и успешните процеси във фирмите.

 Четвъртото издание на наградите отново акцентира над работата и грижата към служителите, добрата работна среда и развитие на пазара на труда. Тази година Career Show Awards разшири категориите, с което обръща внимание към още детайли в организацията на работния процес. Сред новите категории са “Динамично развиваща се компания”, “Създаване на нов продукт”, “Иновации в работната среда” и др. С чисто нова група от категории “Управление и екипи” организаторите насочват вниманието към личния принос в успеха на компанията.

 Кандидатурите на участниците се оценяват от престижното жури на наградите. Екипът на журито се състои от доказани професионалисти в различни сфери, които с работата и визионерското си мислене са откроени обществени личности. 

 “Career Show Awards се наложиха като водещи награди в сферата на работодателската марка и грижа за служителите у нас. Доверието, което изградихме в компаниите, се дължи на прозрачността, прецизната организация и поставянето на акцент над всеки детайл в работата на фирмите. Именно това, че оценяваме труда им и даваме платформа, в която да споделят повече за успеха и развитието си, е причина за нарастващото доверие към Career Show Awards.

Най-успешните стратегии за създаване на благоприятна работна атмосфера не само повишават популярността на компанията, но и служат за вдъхновение и задават тенденции.”, споделя Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

 След обявяване на победителите в наградите всички кандидатури и оценки на журито стават общодостъпни, което гарантира прозрачността на конкурса.

 Крайният срок за регистрация в Career Show Awards e 29 юли включително.

Регистрация може да се направи на: careershow.bg/awards

 

 

  100% БЪЛГАРСКИ СЛАДКА

       ETEM GESTAMP

  

            

          

         Адвокатска кантора