Copyright 2022 - Custom text here
 • Ние работим за Вас

 • Работен процес

 • Споразумение за сътрудничество

 • B2B срещи

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30

14/04/2022

Международна дегустационна среща на български вина и вина от Риоха

На 6-ти април в салоните на Центъра на автономна област Ла Риоха се проведе дегустация на български вина и национални продукти от категорията гурме. Събитието бе организирано от Посолството на България и Центъра на област Ла Риоха в Мадрид и се провежда за първи път в Испания.
Пред около 80 души, сред които професионалисти в бранша, представители на медии и на Кметството на Мадрид, се проведе съвместна дегустация на български вина от специфични сортове грозде и на няколко вина от Ла Риоха – един от най-прочутите винарски региони в Испания. Центърът е традиционно място за винени дегустации и се намира на емблематична централна столична улица – референт за събития от този род. Събитието бе открито от Хосе Антонио Руперес, президент на Центъра на автономна област Ла Риоха и посланик Алексей Андреев. На проявата присъства също Симеон Сакскобургготски (министър-председател на България в периода 2001-2005 г.), синът му д-р Кубрат Сакскобургготски със съпругата си Карла Ройо-Вийанова, както и почетният консул на България в Андалусия Росио Васкес.
Представители на три български винарни – винен завод „Асеновград“, винарна „Златен Рожен“ и винарна „Братя Минкови“, направиха презентация на специално подбрани за събитието вина от сортове, които не се срещат на испанския пазар, като Мавруд и Мелник, произведен от редкия сорт широколистна мелнишка лоза.
Дегустацията на вина беше съпътствана от гъши дроб (фоа гра) и еленски суджук на българските марки „Волекс“ и „Woodsfood“.
Безспорен победител в този своеобразен дуел бяха българските вина, сред които огромно впечатление направи представения от винзавод „Асеновград“ Мавруд резерва. Присъстващите сомелиери изказаха впечатленията си от високото качество на нашите вина признавайки, че не са познавали виненото ни производство, което по думите им е на изключително ниво.
 

18/02/2022

Уебинар: "Всеки MWh е от значение: Правни аспекти и финансиране на соларни централи"

Уебинарът "Всеки MWh е от значение: Правни аспекти и финансиране на соларни централи" е насочен към големи консуматори на енергия и инвеститори, които искат да научат повече за основните правни и финансови аспекти при изграждане на фотоволтаични централи над 5 MWh. Той ще се проведе на 10.03.2022 г. (четвъртък) от 10:00 ч. и участието на заинтересованите компании е напълно безплатно. 

Събитието е организирано от FinInfo.BG, съвместно с X Figure Finance и DPC, а Българо-испанската търговска камара е партньор, заедно с Българо-румънска търговско-промишлена палатаБританско-българската бизнес асоциация, Френско-българската търговско и индустриална камара и Шведско-българската търговска камара.

Регистрирайте се тук При включване в реално време ще можете да зададете въпроси в онлайн чата на събитието.

Сред въпросите, които ще намерят отговор по време на уебинара са:

 • Каква е правната рамка на инвестицията във фотоволтаичен проект;
 • Специфики на процедурата за присъединяване към електропреносната мрежа;
 • Основни елементи на финансов анализ и проектно финансиране на фотоволтаични централи;
 • Насоки за подобряване възвръщаемостта на инвестицията;
 • Фондове и възможности за дялово финансиране в големи ВЕИ проекти.

 

 

 

02/02/2022

Бизнес икономически форум в Скопие, Северна Македония

 

Заместник председателя на Българо-испанска търговска камара, г-жа Биляна Манолова  взе участие в българска делегацияръководена от министъра на иновациите и растежа, г-н Даниел Лорер, по време на икономическия диалог между България и Северна Македониянасочен към насърчаване на икономическите отношения и активизиране на търговията между двете страни.

На 1-ви февруари в Скопие се проведе бизнес кръгла маса „Икономически диалог 2022” между представители на правителството и 15 различни камари от Република Северна Македония и Република България. Срещата беше част от официалната визита на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, организирана от министъра на финансите Фатмир Бесими , придружени от заместник министър-председателя на Северна Македония г-н Фатмир Битики. В заключителните си думи и двамата министри споделиха, че срещата е само началото на разговорите с бизнеса, а Даниел Лорер отправи последна молба: „Ние постоянно ще се връщаме към вас за обратна връзка. Това, което е критично сега е позитивните истории за пътя, който нашите две страни поемат в икономическата област да резюмират и в нашите общества. Вие бихте могли да помогнете да мултиплицираме нашите усилия да се чуят добрите новини и ще разчитаме на вас в следващите месеци да постигнем това“.

Следващата среща на работната група по Икономика, иновации и търговия ще бъде  през март в София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28/01/2022

Среща на БИТК с БАИ

На 28 януари в сградата на Българска Агенция за инвестиции се състоя среща между г-н Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, г-жа Биляна Манолова, зам.председател на Българо-испанска търговска камара (БИТК) и г-н Хесус Кабайеро, член на БИТК и изпълнителен директор на Соф Кънект, опериращ летище София.
Испанеца Кабайеро представи стратегията за развитие на Летище София за следващите години, както и сподели интереса на големи международни компании към съвместни бизнес начинания на територията на летището.
От своя страна г-н Янев запозна участниците в срещата с правната рамка за насърчаване на инвестициите в страната, процедурите и облекченията, които държавата предлага.
През годините на базата на подписания меморандум за сътрудничество, двете организации БАИ и БИТК си взаимодействат за привличане на инвестиции и обмен на информация между потенциални бизнес партньори.
 
 

22/01/2022

Среща на двустранните камари с министъра на иновациите и растежа, Даниел Лорер

На 18 януари 2022г. в 11:00 ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България се срещнаха с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер по тяхна инициатива. Домакин на срещата беше Българо-испанска търговска камара и се проведе в хотел Eurostars Sofia City,ул. „Стара Планина“6.

Представители на 15 двустранни търговски и индустриални камари в България обсъдиха действия за повишаване на икономическия растеж, подобряване на бизнес средствата за задържане и привличане на чужди инвеститори в България на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Темата на събитието бе "България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки".

По време на своите представяния всяка от камарите постави пред министър Лорер своите приоритети и перспективи за съвместна работа с Министерството на иновациите и растежа, както самостоятелно, така и в общия формат на двустранните камари. Министърът от своя страна коментира, че е изключително важно да се популяризира България като ниършоринг дестинация.

Представителите на търговските камари посочиха като един от основните проблеми в икономиката липсата на кадри. Друг проблем, който отбелязаха, е гарантиране на върховенството на правото, в това число на местните и чуждестранните инвеститори.

Договорено беше работните срещи да се провеждат на всеки три месеца.

 

11/01/2022

Биляна Манолова е част от престижното жури на Бизнес наградите на България - EGO Awards

Бизнес наградите на България - EGO Awards - обявиха членовете на експертното си жури. Сред тях е и Биляна Манолова, зам.председател на Българо-испанска търговска камара, чиито експертиза, висок професионализъм, богат опит и визия за бъдещето спечелиха доверието на организаторите.

 

EGO Awards отличават най-забележителните постижения в обществения и бизнес живот, като обхващат всички индустрии в България. Компании от всички сфери на бизнеса могат да подадат кандидатури в разнообразни категории - както конкретни за компании и продукти по сектори, така и общи категории за бизнес процеси. Журито на EGO Awards е съставено от признати професионалисти, сред които журналисти, ръководители на сдружения и асоциации, редактори, издатели, инфлуенсъри, футуристи и лидери от различни браншове. На тях организаторите се довериха да оценят най-успешните стратегии, най-добрите практики и най-иновативните инициативи на претендентите за отличие.

 

“Изключително сме щастливи, че Биляна Манолова прие поканата ни да бъде част от престижното жури на EGO Awards. Всеки член на журито е внимателно подбран, за да гарантираме, че оценяването се основава на обективност, доказана експертиза, дългогодишен опит и ясна визия за последните тенденции и бъдещи перспективи на своя бранш. Доверили сме се на експерти от различни сфери, за да осигурим детайлен поглед върху кандидатурите и високо ниво на оценяване на претендентите от различни гледни точки.”, споделя Ованес Ованесян, съосновател на EGO Awards. 

 

Ранната регистрация е вече отворена и продължава до 28 януари.  Повече информация за наградите можете да намерите на сайта на EGO Awards.

 

09/12/2021

Доклад на Atradius Bulgaria за платежните практики

Атрадиус България е част от Grupo Catalana Occidente(GCO.MC), лидер в застрахователния сектор в Испания, и в застраховането и събирането на търговски вземания в световен мащаб. Atradius N.V. е частно дружество с мажоритарна собственост на Grupo Catalana Occidente и Grupo Compañía Espanõla de Crédito y Caución.Продуктите на компанията са за застраховане на търговски вземания и тяхното събиране и работят в защита на фирмите срещу рискове от неплащане, свързани с продажба на продукти и услуги при търговия на разсрочено плащане. Има стратегическо присъствие в над 50 държави по света. Country manager за България е Владимир Вачков, който ръководи Atradius Bulgaria.

В края на годината излезе докладът "Барометър на платежните практики в България" с фокус към B2B платежните практики и подхода на бизнеса към управлението на кредитния риск на клиентите в Агро сектора, Химическа промишленост и Транспорт. С целият доклад може да се запознаете ТУК. Основните изводи които може да се направят са:

 • Въз основа на отговорите на анкетираните фирми в България, продажбите на кредити за B2B клиенти са се увеличили леко до 42% от всички B2B продажби, спрямо 40% миналата година. Търговският кредит се предлага най-често за стимулиране на растежа на продажбите и насърчаване на повторния бизнес.
 • 42% от общата стойност на B2B фактурите са отчетени за просрочени тази година, малко увеличение спрямо 37% от миналата година. Дълго просрочените фактури (закъснение с повече от 90 дни) също са се увеличили на годишна база от 4% миналата година на 6% тази година. Отписванията също са регистрирани на 6%, спрямо 2% миналата година.
 • Когато става въпрос за управление на кредитния риск, анкетираните фирми в България най-често избират да смекчат въздействието на кредитния риск на клиентите върху бизнеса, като заделят средства за компенсиране на потенциални загуби, причинени от лоши задължения.
 • Въпреки това за значителен брой от анкетираните фирми (48%) разчитането на собствените им ресурси за управление на кредити се оказа по-скъпо от миналата година, тъй като те са поели увеличени административни разходи, разходи за събиране и финансиране.
 • Освен че се оказва скъпо, разчитането на вътрешно кредитно управление не се оказа значително ефективно при ограничаване на Days Sales Outstanding (DSO) . 43% съобщават за увеличение на Days Sales Outstanding (DSO) .
 • Разглеждайки 2022 г., 60% от фирмите казват, че се притесняват от рисковете за намаляване, свързани с продължаването на пандемията през следващата година, което вероятно ще удължи спада на световната икономика и възпрепятства възстановяването на националната икономика.
 • На въпроса кои промени, предизвикани от пандемия, ще станат постоянна характеристика на начина, по който правят бизнес, 57% отговарят, че вече са интегрирали трайно дигиталните иновации, особено по отношение на електронната търговия и са позволили на служителите си да работят от вкъщи.

Atradius извършва годишни прегледи на международните корпоративни платежни практики на базата на които фиксира основните 5 риска за следващата година. За България през 2022 несигурността относно въздействието на пандемията върху икономиката оглавява списъка, следва продължителен спад на глобалната икономика, по-бавни темпове или без отскок на вътрешната икономика и отделни индустрии и на последно място е увеличението на платежоспособността.

Повече информация може да получите на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел:+ 359 2 494 2301, както и на уеб адрес https://atradius.bg/

 

 

 

06/12/2021

Испанската компания Bogaris продава терен с инвестиционен проект

На 1-ви декември 2021 се състоя видео конферентен разговор между представител на "Богарис", Алфонсо Отеро Сапата отговарящ за Централна и Източна Европа и Биляна Манолова, зам.председател на БИТК. 

"Богарис" е испанска компания, която е позиционирана в Севиля и специализирана в промотирането на големи търговски, логистични и индустриални площи под наем. Създават проекти от самото им начало, като участват в целия процес на проектиране и концептуализиране , градоустройство, инженеринг, изпълнение на работите и комерсиализация, вграждайки максимална добавена стойност по време на това. Това са капиталоемки разработки, с повтаряемост и гарантиране на доходи в дългосрочен план и възпроизводими в международен план. 

Целта на срещата бе фокуса върху продажбата на терен с инвестиционен проект за изграждане на производствена и логистична база. Имотът е разположен в Индустриален Парк Русе с площ 81 388 кв.м. намиращ се срещу друга испанска компания "Керос". Локацията е стратегическа - на най-голямата речна магистрала в Европа, близост до румънски пазар и столицата Букурещ, лесен достъп по сухопътен, воден и железопътен транспорт. Близки летища до Букурещ (85 км.) и Варна (190км.) ., от март 2022 ще заработи и летище Русе. 

За всякаква допълнителна информация относно терена може да получите на посочените лица в презентацията или пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

09/11/2021

Български фирми взеха участие в FEINDEF2021, международно изложение за отбрана и сигурност

Посланик Алексей Андреев и Съветникът по търговско-икономическите въпроси Мария Янчева посетиха българските фирми, участвали в международното изложение за отбрана и сигурност FEINDEF в Мадрид,3-5 ноември 2021 с над 300 изложители.
По време на изложението се проведе Третият Българо-Испански форум в сектора, чиято цел е да се насърчава сътрудничество и коопериране в контекста на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP).
Стив Испания активно съдейства за установяването на дългосрочни индустриални сътрудничества, насърчава българските фирми да участват в инициативи, програми и дейности с индустриална насоченост.
 
 
 
 

15/10/2021

 Нови правила за потребителите

От началото на 2022 г. ще влезе в сила Законът за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки, както и редица изменения в Закона за защита на потребителите.
Новият закон променя правилата, свързани с качеството и рекламациите на стоки, включително такива с цифрово съдържание, а в Закона за защита на потребителите ще бъдат включени текстове, даващи възможност на потребителите да извършват рекламация на услуги във връзка с тяхното съответствие с потребителските договори.
Един от особените акценти в новия закон е самостоятелна регулация на „смарт-устройствата" в това число и задължението на търговеца да предостави най-новата версия на цифровото съдържание или цифровата услуга в момента на сключване на договора. 
Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори" има готовност да отговори на конкретни запитвания във връзка с новите приложими регулации или свързаните с тях вътрешни документи. В случай че се нуждаете от консултация или правно съдействие в тази насока, може да се обърнете към адв. Христо Копаранов – Партньор, Ръководител практика Защита на конкуренцията, съответствие и регулации.

               100% био медове и сладка